Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Friday, 15 July 2011

Ujian Keimanan atau Ujian Kesengsaraan..??

UJIAN KEIMANAN ATAU UJIAN KESENGSARAAN?

Assalamualaikum…. Kini muslim digest ingin berkongsi sdikit cerita utk tatapan mata dn sapaan minda kita yng kbanyakanya diisi dgn hiburan smata-mata


kisahY bermula begini… 

“adeq, skolah kat mna..?”
“saya ke kak, blajar di matrik Labuan skrg nih.”
Akim menjawab prtnyaan kak abid tnpa menolehkan matanya dari melihat kreta di depan untuk focus dlam pemanduanY.. 
“ni adeq fadhil yang bongsu ka nih.”
Sahabat kak abid, kak liya pula mengajukan soalan kedua mereka..
“ya, kakak suma nih satu U dengan abg saya ka..?”
“ni kwan satu fakulti dea, akak dngar adeq tdi dri hospital, sakit apa?”
suara cemas kedengaran dengan riak muka yang berkerut menantikan jawapan..  
“skit buah pinggang (nephrotic syndrome) kak.. start kna skit nih dri 2008 lagi”
“mcam mna bleh kena tuh, msti slalu review dktor pakar kan.”
“ya, tdi bru lepas rview dktor pkar la tuh.”
“jadi sepanjang 2008 smpai skrg msti selalu review dengan pakar kan.. ”
“ya, banyak kali dah dtg KK nih.. pulang balik dri Labuan pi KK, mcm dekat jak KK tuh sdah..”
“perjalanan dari labuan ke kk amik masa brapa lama..?”
Kak abid pula cuba mencela untuk bertnya soalan kepada akim
“lebih kurang dlam 4 jam lbih juga law amik feri pastu amik shuttle bus pi kk”
“xda kreta api bwah laut ka dri Labuan tuh..”
Senyum sinis dari kak abid dgan lawakY
“insyaallah ada kak, niat jak.”
Akim juga trut berjenaka dngan mengiakan shaja apa yang dperkatakan..
“kakak main2 jakla, msti tabahkan hati dn kuatkan semangat arh.. skit buah pinggang tuh antara penyakit yang kronik juga sbb byk bnda berhubung kait dgn buah pinggang tuh.. jdi kena jaga bgus2 buah pinggang tuh..”
“ya, masi thap permulaan jga nih.. doctor pnya suggestion treatment dengan ubat jak untuk pulihkan semula buah pinggang nih”
“sabar ya deq.. insyaallah suma tuh ada hikmahY.. mungkin saja itu adalah kafarah dosa bagi adeq.. Cuba tengok dalam Quran Terjemahan akak nih, surah At-Tagabun 64:11 “

Tidak ada suatu musibah yang menimpa (seseorang), kecuali dengan izin Allah; dan barang siapa beriman kepada Allah, niscaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. (At-Tagabun 64:11)

“insyaallah.. trima kasih kak atas nasihatY..”


“akim pena juga terbaca dlam surah An-Nisa’ 4:40 , 

Sungguh, Allah tidak akan menzalimi seseorang walaupun sebesar zarrah, dan jika ada kebajikan (sekecil zarrah), niscaya Allah akan melipat gandakannya dan memberikan pahala yang besar dari sisi-Nya (An-Nisa’ 4:40)

Dan di dalam surah lain diceritakan...

Maka barang siapa mengerjakan kebaikan seberat zarrah, niscaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan barang siapa mengerjakan kejahatan seberat zarrah, niscaya dia akan melihat (balasan)nya. (Az-Zilzal 99:7-8)

“Insyaallah, hujah-hujah di atas akan akim pegang sebagai penguat semangat untuk tidak pernah berputus asa mencari Redha Allah dan Rasul-Nya.. 
kita dah smpai pun di bangunan pentadbiran persekutuan, lepas nih akak tanya jak security tuh di mana pejabat Jakim bahagian.. Lepas tuh tnya pula di mana dewan Auditorium”

“Ok.. Terima kasih sebab hantar kakak2 suma nih..”
“Xpa.. Mudah-mudahan program Ekspedisi Da’wah Sabah di bawah kelolaan fakulti akak di USIM nih bermanfaat tuk suma..”“Assalamualaikum ..”
“Waalaikumsalam warahmatullah…”

Aku bermonolog sendirian di dalam hati “Ya Allah, aq sungguh beruntung dapat mengikat silaturrahim diantara hambamu ini dengan mereka.. Harap pertemuan kali ini tidak sia-sia di sisi-Mu…”
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

KESAKITAN ADALAH KETETAPAN

Bgitula dialog yg lbih kurg mksdnya tpi dah diubah skit, yang tidak terpesong  dri mkna sbnar dialog asal…
Org slalu kata, malang tdak berbau.. tpi law dah terkena musibah seperti  ada skit kencing manis, lepas tuh ada luka yang tidak dirawat mesti luka tuh berbau nanah kan…  jd masih relevan ka lagi kata2 tuh.. masing2 fikirkan k.. hehe.. tpi apa ingin ana tekankan di sini adalah, adakah setiap ujian yang datang itu dapat menguji  tahapan keimanan kita atau sekadar menguji tahapan kesengsaraan kita dan bagaimana kita menilai ujian-ujian sebegini..?

Stiap bnda yg terjadi adalah aturan dri Allah.. kerana Allah adalah sbaik2 pngatur khidupan. Berbalik kpada dialog tdi, slah satu bnda yg tlah mnjadi aturan Allah adlah ujian dari segi kesihatan…  kerna sejak roh ditiup kedlam rahim si ibu, bayi d dalm kandungnn si ibu tlah ditetapkan 4 perkara spnjag hdupnya iaitu rezeki, ajal maut, baik bruk khidupan dan jodoh…

Dari Abu 'Abdirrahman Abdullah bin Mas'ud radhiallahu 'anh, dia berkata : bahwa Rasulullah telah bersabda, "Sesungguhnya tiap-tiap kalian dikumpulkan penciptaannya dalam rahim ibunya selama 40 hari berupa nutfah, kemudian menjadi 'Alaqoh (segumpal darah) selama itu juga lalu menjadi Mudhghoh (segumpal daging) selama itu juga, kemudian diutuslah Malaikat untuk meniupkan ruh kepadanya lalu diperintahkan untuk menuliskan 4 kata : Rizki, Ajal, Amal dan Celaka/bahagianya. maka demi Alloh yang tiada Tuhan selainnya, ada seseorang diantara kalian yang mengerjakan amalan ahli surga sehingga tidak ada jarak antara dirinya dan surga kecuali sehasta saja. kemudian ia didahului oleh ketetapan Alloh lalu ia melakukan perbuatan ahli neraka dan ia masuk neraka. Ada diantara kalian yang mengerjakan amalan ahli neraka sehingga tidak ada lagi jarak antara dirinya dan neraka kecuali sehasta saja. kemudian ia didahului oleh ketetapan Alloh lalu ia melakukan perbuatan ahli surga dan ia masuk surga.
[Bukhari no. 3208, Muslim no. 2643]
 
                Sebagai seorg mnusia yg tinggi darjatY di sisi Allah kita kena melihat kesakitan itu sbagai satu ujian keimanan dan bukannya sebagai ujian kesengsaraan  untuk kita lbih alert akan perintah Allah kepada kita dan bersyukur dengan apa yang menimpa kita.. 

“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat.” (QS Ibrahim, 14:7) 

 Kerna tanda Allah mnyayangi hmbaY adlah dgn mmberikn ujian dlm khidupan kita,dn ujian dari Allah itu mmpunyai thapan-tahapan yang trsendiri sesuai dengan kemampuan kita..

Tidak ada suatu musibah yang menimpa (seseorang), kecuali dengan izin Allah; dan barang siapa beriman kepada Allah, niscaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. (QS At-Tagabun, 64:11)

NAFSU PENGGERAK UTAMA

Tak ramai diantara kita yg dapt melihat sesuatu bnda tuh kearah yg positif, terkadg nafsu mnguasai diri kita..Sebagai analogiY kita bleh umpamakan nfsu nih sbgai processor dalm kmputer..


                Processor ini trdiri dripada cip kecil yg dperbuat drpada kepingan plastik dan logam yg tlah diprogram.. Ianya berfngsi sbagai otak di dalm kmptuter yang mngawal sgala arahan ataupun data di  dlam computer.. Jika otak tlah diimplankan cip persis processor nafsu sdemikian,  maka sgla tgkah laku akan mgikut arahan nfsu, dan menjdi parah lg apabila ianya kekal didalam otak kita sebagai mana ada sklangn kita yg mnjdikan nafsu sbgai tuhan mereka.

Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya sesat dengan sepengetahuanNya, dan Allah telah mengunci pendengaran dan hatinya serta meletakkan tutup atas pnglihatannya.? Maka siapakah yang mampu memberinya petunjuk setelah Allah (membiarkannya sesat)? Mengapa kamu tidak mengambil pelajaran.? (QS Al-Jasiyah, 45:23)

Ingtlah, bahana nfsu ini dpat kita cegah bila mana kita mempunyai perisai luaran dan dalaman yang mantap yang mana perisai luaran itu adalah al-quran dan as-sunnah serta perisai dalaman itu adalah ketaqwaan pada Allah.. Ianya bergantung pada kita bagaimana kita menilai ujian sebegini stelah menerima ujian sedemikian dan beruntunglah jiwa yang tetap mensyukuri Allah s.w.t. walau apa jua ujian menimpa, sebagaimana Anas r.a meriwayatkan sebuah hadis secara marfu’ bermaksud: “ Sesungguhnya besarnya pahala bergantung kepada besarnya cubaan. Jika Allah mencintai suatu kaum maka Dia akan mengujinya dengan cubaan. Sesiapa yang reda atas cubaan tersebut maka dia mendapat keredhaan Allah dan sesiapa yang berkeluh-kesah (marah) maka ia akan mendapat murka Allah.”
Maka bersyukur kita sentiasa dengan setiap detik masa kita lalui…

5 comments:

 1. salam... alhmdulillah... prkongsian mntap akhi... mabruk2.

  ReplyDelete
 2. salam'alaik..mabruk mabruk!entry yang sangat bermanfaat insyaAllah. Tiada sesuatu bencana pun yang menimpa di bumi dan tidak pula pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfudz) sebelum kami menciptakannya. (Al-Hadid:22). semua yang berlaku tu sudah ditakdirkan, dan ianya akan terus berjalan. analoginya sama seperti jarum yang yang menusuki lubang jahitan. pastu Rasulullah juga ada bersabda dalam hadis sahih, "Allah tidak menetapkan qada' bagi seorang hamba, kecuali qada' itu baik bagi dirinya". So stay strong dan ceria selalu untuk lebih bersemangat beribadah.

  ReplyDelete
 3. Ujian adalah guru yang tidak bercakap, tetapi ia sangat mengajar dan mendidik.
  " Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."Surah Al-Baqarah ayat 286.Allah tahu hakim dapat melaluinya dengan redha dan sabar...bersyukurnya bg mereka yg diuji Allah...Kenangkanlah rahmat dan kasih sayang Allah..senyumlah..dan teruskan berdoa..moga mulia di sisiNya...

  ReplyDelete
 4. salam... syuqran pada smua yg mluangkan masa tuk mmbaca entry nih.... dn d sini, bgi pihak muslimdigest, ana mohon maaf jika ada pihak lain yg trsinggung dri entry ini... skali lagi mohon tunjuk ajar dan truskan mnyokong blogger2 yg membawa nama Islam.. mudah2an dgn sdikit ilmu yg dikongsikan dlam blog ana dan ntum2 skalian dpat dimanfaatkan...
  " Barngsiapa yg mngajak kepada ptunjuk, ia berhak mmperolehi pahala org yg mngikutinya tanpa mnguranginya sedikit pun dari phala mereka" HR Muslim.. (^^)

  ReplyDelete
 5. salam.. sila teruskan berkarya..
  Islam memerlukan pemuda seperti anda untuk memartabatkan kegemilangannya.. jangan berhenti di sini,,, :)

  aja aja fighting,kimbum!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Melahirkan Generasi Rabbani Professional

FULL TIME MUSLIM

There's no such thing as a part-time muslim